کد خبر: 1128

تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۰۸/۱۷ - ۱۲:۴۸

شکر، چاقی؛ چالش تغذیه‌ای قرن اخیر

  شکر ماده ای است که نقش عمده ای در  پوسیدگی دندانها، ایجاد دیابت،  ایجاد بیمارهای قلبی، تصلب شرائین، تخریب استحکام استخوانی، عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده می‌شود.   گردآورنده: بهناز شاه حسینی   به گزارش خبرنگار سازمان بسیج جامعه پزشکی تهران بزرگ، شِکَر […]

 

شکر ماده ای است که نقش عمده ای در  پوسیدگی دندانها، ایجاد دیابت،  ایجاد بیمارهای قلبی، تصلب شرائین، تخریب استحکام استخوانی، عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده می‌شود.

 

گردآورنده: بهناز شاه حسینی

 

به گزارش خبرنگار سازمان بسیج جامعه پزشکی تهران بزرگ، شِکَر ماده‌ای است خوراکی و به صورت عام به تمامی مواد شیرین گفته می‌شود. شکر شامل گلوکز، فروکتوز، گالاکتوز است که در بسیاری از گیاهان، میوه‌ها و لبنیات وجود دارد.

از دانه‌های ریز بلوری به رنگ سفید و یا قهوه‌ای که بعنوان شکر یا کله‌قند یا فشرده مکعبی آن که به عنوان قند تشکیل شده‌است می‌شناسیم یک ماده فرآوری شده است که از عصاره نیشکر و یا چغندر قند به دست می‌آید. به این صورت که قند موجود در نیشکر و چغندر قند بعد از جداسازی تمام املاح، ویتامین‌ها، پروتئین، آنزیم و سایر مواد مغذی مفید، در کارخانه تصفیه شده و به ساکاروز خالص تبدیل می‌شود. چیزی که بعد از فرایند باقی می‌ماند، ماده مصنوعی غلیظ شده‌ای است که استفاده از آن نه تنها چندان فایده‌ای برای بدن انسان ندارد، بلکه مضراتی هم دارد.

نیشکر گیاه بومی جنوب شرق آسیا و جنوب آمریکاست. شکر در دوران باستان در شبه‌قاره هند اما در آن زمان عرضه آن به صورت گسترده و با قیمتی ارزان نبوده از همین رو عسل به عنوان شیرین کننده در اکثر نقاط جهان مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

شربت حاصل از عصاره‌گیری از نیشکر یک نوشیدنی محلی و غیر مهم بود تا زمانی که در قرن پنجم میلادی هندیان توانستند با تهیه [کریستال] شکر از این شربت، حمل و نقل و نگهداری و تجارت آن را ممکن نمایند.

پس از کریستال‌سازی، به تدریج شکر در تهیه دسرها و شیرینی‌جات در چین و خاورمیانه به کار رفت. با این حال شکر تا قرن هجدهم میلادی همچنان در اروپا جزو کالاهای لوکس و تجملی به حساب می‌آمد.[۱]

 

مضرات مصرف شکر:

 ۱- شکر نقش عمده ای در پوسیدگی دندان  ها دارد.( ایجاد حفره در دندان، خونریزی لثه، تخریب استحکام استخوانی و از دست دادن دندان ها)

۲- عامل اصلی دیابت  است ( کاهش و افزایش قند خون)

۳- در ایجاد بیمارهای قلبی، تصلب شرائین، بیماری های روحی، افسردگی ، پیری، فشارخون بالا  و سرطان  نقش دارد.

۴- باعث عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده می شود که میزان قند خون را تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار می دهد.

۵- باعث خستگی مزمن می شود.

۶- باعث افراط در خوردن مواد غذایی در افرادی می شود که دچار پرخوری عصبی (بولیمیا) هستند.

۷- افزایش علائم سندرم پیش از قاعدگی 

۸- افزایش فعالیت در ۵۰ درصد کودکان

۹- افزایش اضطراب و کج خلقی

۱۰- علائم اضطراب و ترس را در خانم های حساس تشدید می کند

۱۱- کاهش وزن  را در افراد چاق مشکل می سازد زیرا با مصرف زیاد قند، مقدار انسولین خون افزایش می یابد که این منجر به افزایش ذخیره کربوهیدرات و چربی در بدن می شود

 

در حال حاضر شکر بدترین ماده‌ای است که در رژیم غذایی مدرن وجود دارد. این ماده تأثیرات مخربی روی سوخت‌وساز بدن دارد و باعث بروز بیماری‌های مختلف می‌شود.

شکر و قند اضافی (مثل ساکاروز و شیره‌ی ذرت حاوی فروکتوز بالا) در واقع یک بسته‌بندی کامل از کالری بدون هیچ مواد مغذی است، یعنی مصرف آن فقط و فقط کالری وارد بدن می‌کند، همین و بس! چیزی که مخصوصا برای کاهش وزن همیشه به دنبال کم کردن آن هستیم. هیچ پروتئینی، حتی هیچ چربی ضروری و ویتامین یا مواد معدنی در شکر وجود ندارد. تصور کنید وقتی ۱۰ تا ۲۰ درصد (شاید هم بیشتر) کالری دریافتی بدن از مصرف شکر باشد دچار مشکلات عمده‌ای از جمله کمبود مواد مغذی خواهیم شد.

 

مصرف شکر سرشار از فروکتوز، منجر به پری کبد می‌شود

قبل از اینکه شکر یا همان قند موجود در شکر از دستگاه گوارش وارد جریان خون شود، ساختار آن شکسته می‌شود و به دو نوع قند ساده‌ی گلوکوز و فروکتوز تبدیل می‌شود.

گلوکوز در هر سلول‌ زنده‌ای وجود دارد و حتی اگر ما آن را به رژیم غذای‌مان اضافه نکنیم بدن آن را می‌سازد.

فروکتوز متفاوت است و چون بدن به لحاظ فیزیولوژیکی به آن نیاز ندارد، معمولا آن را تولید نمی‌کند.

موضوع قابل توجه درباره‌ی فروکتوز این است که این ماده به مقدار قابل توجهی توسط کبد متابولیزه (دچار سوخت‌وساز) می‌شود. البته در صورتی‌که مقدار کمی مواد خوراکی مثل انواع میوه‌، مخصوصا بعد از ورزش مصرف کنیم، مشکلی در این رابطه نخواهیم داشت. فروکتوزی که توسط میوه‌ها دریافت می‌شود به کلیکوژن تبدیل می‌شود و تا زمانی‌که بدن به آن نیاز پیدا کند در کبد ذخیره می‌شود. در این حالت اگر گلیکوژن اضافی در کبد ذخیره شود (این نارسایی بسیار شایع است) فروکتوز اضافی ناگزیر به چربی تبدیل می‌شود.

در واقع خوردن مقادیر زیاد شکر به کبد چرب و اقسام مشکلات جدی منجر می‌شود. مطمئن باشید این فروکتوز اضافی نتیجه‌ی خوردن میوه‌ی زیاد نیست و در اثر خوردن شیرینی‌های مصنوعی حاوی شکر به‌وجود می‌آید. دوستان عزیزم در این‌باره به یک تغییر بزرگ در رژیم غذای‌مان نیاز داریم، چون افرادی که سالم و فعال هستند بیش از افراد غیرفعال که رژیم غذایی بدی دارند و کربوهیدرات و کالری بیشتری دریافت می‌کنند قند می‌سوزانند و بدن‌شان ظرفیت دریافت قند بیشتری دارد. پس باید سبک زندگی‌مان را تغییر دهیم و فعالیت بیشتری داشته باشیم.

مطالعات نشان می‌دهد افراد مبتلا به کبد چرب حدودا ۲ تا ۳ مرتبه بیشتر از متوسط افراد جامعه فروکتوز مصرف می‌کنند.

 

۴. شکر باعث مقاومت به انسولین می‌شود و بدن را به سمت سندرم متابلیک و دیابت پیش می‌برد

انسولین هورمون بسیار مهمی در بدن است که اجازه می‌دهد گلوکوز (قندخون) از طریق جریان خون وارد سلول‌های بدن شود تا سلول‌ها به جای سوزاندن چربی، گلوکوز بسوزانند، چون ازدیاد بیش از حد گلوکوز در خون بدن را مسموم می‌کند. دلیل از دست رفتن بینایی در افراد دیابتی هم همین مسمومیت با گلوکوز است.

یکی از دلایل اختلال در سوخت‌وساز بدن که توسط رژیم غذایی نامناسب ایجاد می‌شود، توقف فعالیت انسولین است. در این حالت سلول‌ها به سمت مقاومت در برابر انسولین پیش می‌روند. این مسئله بدن را به سمت انواع بیماری‌ها از جمله سندرم متابولیک، چاقی، بیماری‌های قلبی و عروقی و به‌ویژه دیابت هدایت می‌کند. بسیاری از مطالعات نشان‌ می‌دهد که مصرف شکر به‌ویژه مصرف زیاد آن با مقاومت به انسولین همراه است.

 

۵. مقاومت به انسولین ممکن است به دیابت نوع ۲ منجر شود.

هنگامی‌که سلول‌های بدن نسبت به تأثیرات انسولین مقاومت نشان می‌دهند، سلول‌های بتا در لوزالمعده مقدار بیشتری از آن را تولید می‌کنند و این خیلی مهم است زیرا قندخون بالای مزمن، آسیب‌های شدیدی به بدن می‌زند. در نهایت با زیاد شدن تدریجی مقاومت به انسولین، لوزالمعده نمی‌تواند به تقاضای بدن نسبت به تولید انسولین کافی پاسخ دهد. بنابراین نمی‌تواند سطح قند خون را به اندازه‌ی کافی پایین نگه دارد.

در این مرحله سطح قندخون به سرعت برق‌وباد بالا می‌رود و دیابت نوع ۲ در فرد تشخیص داده می‌شود. با توجه به اینکه شکر می‌تواند باعث مقاومت به انسولین شود، هیچ تعجب‌آور نیست که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افرادی که به خوردن نوشیدنی‌های سرشار از شکر علاقه دارند، ۸۳ درصد بالاتر از دیگران باشد.

 

۶. شکر می‌تواند سرطان‌زا باشد.

سرطان یکی از علل اصلی مرگ‌و‌میر در سراسر جهان شناخته می‌شود که به علت تکثیر سلول‌ها و رشد کنترل‌نشده‌ی آنها به‌وجود می‌آید. انسولین یکی از هورمون‌های کلیدی در تنظیم این نوع رشد سلولی است. به همین دلیل بسیاری از محققان بر این باورند که بالارفتن مداوم سطح انسولین (که یکی از نتایج مصرف شکر است) می‌تواند در بروز سرطان نقش داشته باشد. علاوه براین، مشکلات متابولیکی مرتبط با مصرف شکر که محرک التهابات مختلف شناخته می‌شوند یکی دیگر از علل بالقوه‌ی ابتلا به سرطان شناخته می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد افرادی که مقدار زیادی شکر مصرف می‌کنند بیشتر از سایرین دچار التهابات مختلف می‌شوند و در معرض ابتلا به سرطان هستند.

 

۷. باتوجه به تأثیر قند روی هورمون‌ها و مغز، شکر می‌تواند باعث چاقی شود

تمام کالری‌ها یکسان تولید نمی‌شوند. غذاهای مختلف تأثیرات مختلفی روی مغز و هورمون‌ها‌ی کنترل‌کننده‌ی مصرف مواد غذایی دارند. مطالعات نشان می‌دهد که فروکتوز تأثیرات مشابه گلوکوز روی حس سیری ندارد. در یک پروژه‌ی تحقیقاتی تعدادی از افراد مورد پژوهش، نوشیدنی حاوی فروکتوز و عده‌ای دیگر نوشیدنی گلوکوزدار مصرف کردند. پس از مطالعات مشخص شد مراکز سیری در مغز مصرف‌کنندگان فروکتوز فعالیت بسیار کمتری داشتند و بیشتر احساس گرسنگی می‌کردند. از طرفی فروکتوز فعالیت هورمون گرسنگی (گرلین) را به اندازه‌ی گلوکوز پایین نمی‌آورد. از آنجا که کالری دریافتی از شکر کافی نیست، بدن به مرور زمان نیاز به دریافت کالری بیشتری پیدا می‌کند، در نتیجه فرد بیشتر می‌خورد و چاق‌ می‌شود.

 

۸. شکر دوپامین زیادی در مغز آزاد می‌کند، بنابراین اعتیادآور است

شکر روی هورمون‌ها تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود مغز برای فاجعه‌ای به‌نام چاقی نسخه‌‌ی ویژه‌ای بپیچد. مغز روند ایجاد سیری را کاهش می‌دهد،در نتیجه فرد کنترل خود را از دست می‌دهد و در خوردن افراط می‌کند و مسلما افرادی که بیشتر می‌خورند، مستعد چاقی و اضافه‌وزن هستند. مهم است بدانید که این امر درباره‌ی تمام گروه‌های سنی صدق می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد بین مصرف شکر و چاقی رابطه‌ی قوی وجود دارد که البته همه از آن مطلع هستیم. این موضوع به‌خصوص درباره‌ی کودکانی که همراه وعد‌ه‌های غذای‌شان عادت به نوشیدن نوشابه‌های شیرین‌شده با شکر دارند، نگران‌کننده به نظر می‌رسد چون خطر چاقی در این کودکان ۶۰ درصد بیشتر از سایرین است. اگر واقعا نیاز به کاهش وزن دارید یا تصمیم گرفته‌اید لاغرتر شوید بهتر است با شکر خداحافظی کنید.

 

۱۰. این چربی نیست که کلسترول را بالا می‌برد و باعث افزایش بیماری‌های قلبی می‌شود، همه‌چیز تقصیر شکر است

برای چندین دهه، افراد چربی‌های اشباع‌شده را قاتل شماره‌ یک قلب می‌دانستند. اما مطالعات جدید نشان می‌دهند که چربی‌های اشباع‌شده بی‌ضرر هستند و در واقع این شکر است که به خاطر تأثیرات مضر فروکتوز روی سوخت‌وساز، بدن را به سمت بیماری‌های قلبی هدایت می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که ازدیاد فروکتوز منجر به افزایش تریگلیسیرید، کلسترول بد (LDL) متراکم و LDL اکسیدشده (کلسترول بسیار بسیار بد) می‌شود. بالا رفتن سطح گلوکوز و انسولین خون چاقی شکمی را در کمتر از ۱۰ هفته افزایش می‌دهد و همه‌ی اینها عوامل عمده و خطرناک بروز بیماری‌های قلبی است. پس عجیب نیست که مطالعات ارتباط آماری قوی‌ بین مصرف شکر و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی پیدا کرده باشند.

 

حقایقی مرگبار درباره شکر

شکر فریب دهنده است

معمولا وقتی که ما در مورد قند و شکر صحبت می کنیم، یعنی از نیشکر بدست آمده. قند از دسته ساکارز شناخته شده است. ساکارز ترکیبی از ۵۰ درصد قند و ۵۰ درصد فروکتوز است. قند و فروکتوز در بدن پردازش متفاوت دارند. پردازش این دو سلامتی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد و عواقب جبران ناپذیری دارد.

 

شکر پنهان

قند وشکر پنهان در اکثر غذاهای فراوری شده وجود دارد. حتی غذاهایی که بعنوان کم چرب تبلیغ می شوند حاوی قند اضافی به منظور افزایش طعم و مزه آن هستند، به جای چربی است. حتی اقلام مورد پسند مانند ادویه کاری و یا سوپ و سس آماده قند و شکر اضافه شده است. به طور متوسط، نوشیدنی های گازدار معادل هفت قاشق چای خوری شکر دارند.

 

حد نرمال استفاده از قند و شکر؟
انجمن قلب آمریکا و سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می کنند که مصرف شکر اضافه روزانه باید نه قاشق چای خوری (۳۸ گرم) برای مردان و شش قاشق چای خوری (۲۵ گرم) برای زنان شود.

سرانه مصرف شكر براي هر ايراني ۳۰ كيلوگرم است در حالي كه اين ميزان در جهان ۵/۱۳ كيلوگرم و بدون احتساب چين ۸ كيلوگرم است

 

: فاجعه غذايي ايران مصرف بيش از حد قند و شكر است، سالانه حدود دو ميليون شكر از برزيل وارد مي‌كنيم كه حدود ۱۱ درصد آن در نوشابه ها و نيمي از آن در خانواده‌ها به طور مستقيم مصرف مي‌شود.
وي اضافه كرد: علاوه بر دو ميليون شكر وارداتي سالانه يك ميليون و ۴۰۰ هزار تن شكر نيز در كشور توليد مي‌شود يعني سالانه حدود سه ميليون و ۴۰۰ هزار تن شكر در كشور مصرف مي‌شود در حالي كه نياز كشور مصرف سالانه دو ميليون تن شكر است و فقط نيازمند واردات ۶۰۰ هزار تن شكر از خارج هستيم.
وي اضافه كرد: شكر برزيل با تعرفه گمركي صفر درصد وارد مي‌شود در حالي كه در برخي موارد تاريخ توليد و انقضاي آن معلوم نيست در حالي كه شكر ايراني با آناليز و مشخصات كامل توليد مي‌شود اما حمايت نكردن از توليد داخل اين صنعت را ورشكست كرد.

 

وی با اشاره به این‌که در افق چشم‌انداز توسعه ۱۴۰۴ به خودکفایی در صنعت قند و شکر اشاره شده است و علی رغم بروز مشکلات متعدد در سالهای دولت گذشته، به نظر می‌رسد با ادامه ی این روند تا چهار سال آینده به خودکفایی کامل خواهیم رسید، افزود: پیش از این بالاترین رکورد تولید قند به سال ۱۳۸۵ با یک میلیون و ۲۷۴ هزار تن باز می‌گردد که البته در سال‌های بعدی با بی‌تدبیری‌هایی که در دولت گذشته صورت گرفت، میزان تولید به حدود ۵۵۰ هزار تن کاهش پیدا کرد، اما در سالهابعدی و با رویکار آمدن دولت یازدهم روند بهبود پیدا کرد و پیش بینی می شود در سال جاری میزان تولید قند و شکر به بیش از ۱٫۶ میلیون تن برسد.

 

دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر با بیان این‌که هم‌اکنون در صنعت قند و شکر به ضریب خودکفایی ۷۰ درصدی رسیده‌ایم، ادامه داد: هم‌اکنون موجودی انبارهای کشور کافی به نظر می‌رسد؛ به گونه‌ای که در ابتدای خرداد‌ماه امسال ۵۸۱ هزار تن گزارش شده بود و امسال ۴۸۰ هزار تن مجوز واردات از سوی وزارت جهاد کشاورزی صادر می‌شود که تنها به تولید‌کنندگان و کارخانه‌های قند و شکر و براساس میانگین تولید سه سال گذشته آنها تعلق میگیرد.

 

دانایی گفت: اختصاص مجوز واردات قند و شکر به کارخانه‌ها و تولید‌کنندگان با دو هدف صورت گرفته است تا بتوان ضمن قطع‌ کردن دست دلالان از واردات اگر منافعیهم در آن وجود دارد به جیب تولید‌کنندگان و مردم برود تا دلالان و واسطه‌ها. براین اساس مابه التفاوتی واردات از تولید‌کنندگان اخذ نمیشود و به جای بخشی از طلب آنها تهاتر میشود.

 

تاریخ خبر: ۹۵/۰۳/۲۴  منبع: ایسنا —– کد خبر: ۴۹

لازم است توضیح دهم که در حال حاضر نیاز کشور به شکر، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن است.

 

وی افزود: در سال ۹۱ میزان واردات شکر خام حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود که سال بعد از آن این رقم به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید. اکنون با کنترل واردات شکر خام، واردات این محصول به طور کامل در اختیار کارخانه‌های قند و شکر قرار گرفته، چون قیمت این کالا مصوب است.

 

اجرای این سیاست باعث شد که میزان تولید شکر که در سال ۹۲ حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن بود در سال ۹۵ به یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن برسد.

 

در سال ۱۳۹۵ برخلاف روند گذشته، میزان واردات شکر با افزایشی ۸۷ درصدی همراه بوده که نگرانی‌هایی را در خصوص این دستاورد مهم وزارت کشاورزی ایجاد کرده است.

 

طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی در سال ۱۳۹۵ میزان واردات شکر در سال گذشته بالغ بر ۶۶۷ هزار تن به قیمت ۳۲۰ میلیون دلار بوده است. طبق این آمار واردات شکر در سال گذشته از نظر وزنی ۳۳ درصد و از نظر قیمت دلاری ۸۷ درصد افزایش یافته است.

افزایش چشمگیر واردات شکر موجب شده است این کالا در بین کالاهای وارداتی یکی از بیشترین رشدها را داشته باشد.

در جدول زیر آمار مقایسه‌ای واردات شکر نشان داده شده‌است:

 

وزارت کشاورزی برای کاهش وابستگی تأمین نیاز شکر به واردات، سیاست‌های متعددی را اعمال کرده است. با اینحال در سال ۱۳۹۵ برخلاف روند گذشته، میزان واردات شکر با افزایشی ۸۷ درصدی همراه بوده که نگرانی‌هایی را در خصوص این دستاورد مهم وزارت کشاورزی ایجاد کرده است.

 

طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی مبادی اصلی واردات شکر ایران در سال گذشته کشورهای برزیل و امارات بوده‌اند. در جدول زیر مبادی وارداتی شکر ایران در سال ۱۳۹۵ نشان داده شده است:

چنانچه در جدول فوق مشخص است، عمده شکر ایران از کشور برزیل تأمین میشود و پس از آن کشورهای امارات، سنگاپور، سوئیس و انگلستان در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار دارند. این درحالیست که به استثناء برزیل دیگر کشورهای جدول فوق جزء واردکنندگان شرکت در دنیا هستند و تنها نقش واسطه را در واردات شکر ایران دارند. طبق آمارهای جهانی هر سال بیش از ۸۰ درصد شکر وارداتی ایران از کشور برزیل تأمین میشود.

 

تجارت شکر خام در دنیا سالانه بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار است. در این میان کشور برزیل با سهمی بیش از ۱۰ میلیارد دلار عمده ترین صادرکننده شکر در جهان است. بعد از برزیل کشورهای تایلند، هند، فرانسه و گواتمالا در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

 

در بین کشورهای منطقه نیز به جز هند کشورهای الجزایر، اوکراین، عربستان و مصر جزء تولیدکنندگان و صادرکنندگان شکر در جهان هستند؛ هرچند میزان صادرات این کشورها در مقایسه با صادرکنندگان عمده این محصول ناچیز است.

 

اساس مصوبه هیئت وزیران، حقوق گمرکی و سود بازرگانی شکرخام ۲۰ درصد تعیین شد.

 

به گزارش تسنیم؛ بر اساس مصوبه هیئت دولت تعرفه وارداتی شکر خام در سال ۹۶ از ۲۶ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافت. سال گذشته میزان واردات شکر ۶۵۱ هزار تن بوده است

.

همچنین در جدول زیر میزان واردات شکر به تفکیک بخش دولتی و خصوصی قابل مشاهده است. ارقام بر اساس هزار تن می‌باشد.

 

 

وی با اشاره به اشتغالزایی بالغ بر۵۰۰ هزار نفری صنعت قند در کشور افزود: باید در جهت حفظ و تقویت این صنعت تلاش کرد چرا که تکنولوژی اش عمدتا داخلی و بومی است و زمینه های خود کفایی و عزت و سربلندی کشور را فراهم آورده است.

 

شکر قهوه‌ای در مقایسه با شکر سفید

مخلوط کردن کریستال‌های شکر سفید با مقادیری از ملاس محلولی را تولید می‌کند که شکر قهوه‌ای نام دارد که بعد از فرآیند خشک کردن، کریستال‌های شکر قهوه‌ای تولید می‌شوند.

شکر یکی از مواد غذایی است که بخش مهمی از رژیم غذایی افراد را شامل می‌شود. موارد مصرف آن در شربت، مربا، شیرینی‌ها و مواد قنادی، کیک، ژله، نوشابه‌ها و … می‌باشد و از جمله مواد غذایی است که در حجم کم، کالری زیادی را ایجاد می‌کند.

یکی از جایگزین‌های مناسب برای شکر سفید تصفیه‌شده، شکر قهوه‌ای می‌باشد که دارای مواد مغذی بیشتری می‌باشد و کالری کمتری را نیز تامین می‌کند. در این مقاله سعی داریم شما را با شکر قهوه‌ای آشنا کنیم.

 

شکر خام چیست؟

نیشکری که از مزارع برداشت می‌شود، دارای مایع شیرینی می‌باشد. در کارخانجات بعد از استخراج این ماده شیرین، کریستال‌هایی ایجاد می‌شود که شکر خام نام دارد. این محصول که بعد از فیلتراسیون و شستشو با آب داغ به دست می‌آید، از ۹۶ درصد سوکروز تشکیل یافته است و تنها به عنوان منبعی از کربوهیدرات می‌باشد. همچنین درصد بالای سوکروز در این محصول، باعث می‌شود که شکر خام به عنوان عامل خطر برای ابتلا به سندرم متابولیک معرفی شود. این شکر خام می‌تواند در این مرحله به دست مصرف‌کننده برسد و یا می‌تواند برای مراحل بعدی تولید شکر سفید، تصفیه شود.

شکر قهوه‌ای به صورتی طبیعی‌تر تولید می‌شود. به گونه‌ای که با افزودنی‌های صنعتی مانند دی اکسید گوگرد، فسفریک اسید، کلسیم هیدروکسید و کربن اکتیو غنی نمی‌شود. درحالی‌که برای تولید شکر سفید از این مواد استفاده می‌شود

 ملاس چیست؟

بعد از فیلتراسیون کریستال‌های شکر خام، مایع به آرامی تبخیر می‌شود. در این مرحله مخلوطی قهوه‌ای رنگ و غنی از مواد مغذی به نام ملاس تولید می‌شود که دارای تنها ۴۶ درصد سوکروز، ۳ درصد پروتئین و مقدار کمی از مینرال‌ها مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، گوگرد، مس، آهن، منگنز، روی و ویتامین B است. در حقیقت ملاس ماده مغذی و باارزش موجود در نیشکر می‌باشد. تولیدکننده‌ها ملاس را با شکر خام برای تسهیل فرآیند تصفیه مخلوط می‌کنند و یا آن را به شکر سفید برای تولید شکر قهوه‌ای اضافه می‌نمایند.

 

شکر سفید چگونه تولید می‌شود؟

در فرآیند تصفیه، شکر خام و ملاس در حضور آب داغ با یکدیگر مخلوط می‌شوند. در این مرحله، مخلوط به دست آمده سانتریفیوژ می‌شود و کریستال‌های سفیدی ایجاد می‌شوند که ۹۹ درصد سوکروز دارند؛ یعنی بیش‌ترین مقدار سوکروز در شکر سفید تصفیه‌شده وجود دارد و استفاده زیاد از آن افراد را مستعد ابتلا به چاقی، دیابت، چربی خون، تری گلیسرید و … می‌کند.

شکر قهوه‌ای در این مرحله تولید می‌شود

مخلوط کردن کریستال‌های شکر سفید با مقادیری از ملاس محلولی را تولید می‌کند که شکر قهوه‌ای نام دارد که بعد از فرآیند خشک کردن، کریستال‌های شکر قهوه‌ای تولید می‌شوند. شکرهای موجود در بازار که به رنگ قهوه‌ای می‌باشند، دارای مقادیر متفاوتی از ملاس هستند. شکر قهوه‌ای روشن، از ۳٫۵ درصد ملاس و شکر قهوه‌ای تیره، از ۶٫۵ درصد ملاس تشکیل شده است. شکر قهوه‌ای، به رنگ قهوه‌ای طلایی رنگ و روشن است که طعمی کاراملی و ملایم دارد. شکر قهوه‌ای به نسبت شکر سفید، رنگ کدرتر و بافت زبرتری دارد.

 

شکر قهوه‌ای کالری کمتری دارد  

شکر قهوه‌ای کالری کمتری به نسبت شکر سفید دارد و در کنترل چاقی موثر می‌باشد. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، کربوهیدرات‌هایی چون برنج، جو و شکر در شکل غیر تصفیه‌شده آن ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارند و به نظر می‌رسد شکر قهوه‌ای به نسبت شکر سفید مزایای بیشتری برای سلامتی داشته باشد. لازم به ذکر است که میزان شیرینی شکر سفید و شکر قهوه‌ای مشابه است. پس می‌توان با خیال آسوده شکر قهوه‌ای را جایگزین شکر سفید در رژیم غذایی نمود.

شکر قهوه‌ای روشن، از ۳٫۵ درصد ملاس و شکر قهوه‌ای تیره، از ۶٫۵ درصد ملاس تشکیل شده است

شکر قهوه‌ای طبیعی‌تر است

شکر قهوه‌ای به صورتی طبیعی‌تر تولید می‌شود. به گونه‌ای که با افزودنی‌های صنعتی مانند دی اکسید گوگرد، فسفریک اسید، کلسیم هیدروکسید و کربن اکتیو غنی نمی‌شود. درحالی‌که برای تولید شکر سفید از این مواد استفاده می‌شود و تولیدکنندگانی که برای تهیه شکر سفید تصفیه‌شده، تمام ملاس را از شکر جدا می‌کنند در حقیقت کلسیم، منیزیم، آهن، پتاسیم، فسفر و … را از این شکر جدا می‌نمایند.

 

شکر قهوه‌ای برای پوست و مو مناسب‌تر می‌باشد

شکر قهوه‌ای به دلیل اینکه ویتامین B بیشتری دارد، پوست را در برابر اثرات ناشی از سن محافظت می‌کند و برای لایه‌برداری پوستی و ریزش سریع‌تر بافت‌های مرده پوست کمک‌کننده می‌باشد.

 

شکر قهوه‌ای پیشنهادی مناسب برای فرآورده‌های قنادی

شکر قهوه‌ای دارای کریستال‌های درشت‌تری در مقایسه با شکر سفید است و بسیار آهسته‌تر از شکر سفید حل می‌شود. در نتیجه بسیاری از تولیدکنندگان شیرینی‌ها ترجیح می‌دهند از آن استفاده نکنند؛ اما طعم کاراملی مطلوب آن، شکر قهوه‌ای را گزینه مناسبی برای تولیدات قنادی و شیرینی‌جات می‌نماید. به گونه‌ای که استفاده از آن باعث ایجاد طعمی متفاوت و بکر می‌شود.

 

شکر قهوه‌ای نیز مانند شکر سفید سریعاً جذب بدن می‌شود

برای افراد دیابتی که در زمان‌های افت شدید قند خون، به شربت شکر احتیاج دارند، وضعیت شکر قهوه‌ای و شکر سفید مانند یکدیگر است و همانند شکر سفید، شکر قهوه‌ای نیز می‌تواند در مدت زمان کوتاهی، قند خون را افزایش دهد.

ارسال دیدگاه